Četvrtak, Listopad 22, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U VELJAČI 2012. GODINE BILO JE NAJHLADNIJE ZIMSKO RAZDOBLJE NA PAGU-NA PLAŽAMA SU OTOČANI SKUPLJALI RIBU

AddThis Social Bookmark Button

U veljači 2012. godine na Pagu se dogodila zima kakva do tada nije zabilježena. Bura je puhala orkanskog jačinom, na udare i preko 250 km/sat, a na Ledeniku, području na sjevernom dijelu otoka, uz Velebitski kanal, temperatura zraka se spustla do -22 stupnja.

Jaka bura je na obalu izbacila goleme količine ribe, najviše na obalama Velikog zatona, Malog zatona i Šestakovaca, ali na tom području, zbog teškog terena i orkanskih udara bure, ribu nitko nije skupljao. Ribu koju je bura izbacila na obalu hrabriji otočani su skupljali na području Kolana, a dijelom i na Svetom Marku i Svetoj Mariji. O tome prenosimo članak iz Novog lista od 8. veljače 2012. godine.

 

Iskreno, već dugo nismo ni vidjeli tolike primjerke, osim na televiziji, a kamo li da ih je netko ulovio u većim količinama, kaže iskusni ribar iz Mandra Loredano Fumić

Stanovnici mjesta Kolan i Mandre na Pagu već danima love ribu – na suhom!

Za ulov, ponajviše sipa i arbuna, i to pravih kapitalaca potrebno je samo dobro se obući, uzeti kantu i krenuti u šetnju na potezu od plaže Sveti Duh iznad Kolana, izgovoriti dobro poznati stih – ribice lude hodite amo –  i pokupiti ribu s tla.

Za takav, potpuno nevjerojatan ribolov Kolanjci mogu zahvaliti – buri. Kad ih je već odsjekla od svijeta, zatvorivši im most i prekinuvši trajektnu liniju, Pažane je barem obradovala friškom ribom.

Da je priča o ribarenju pješice po žalima i »škarima«, kako otočani nazivaju hridi uz more, točna, potvrdio nam je iskusni ribar iz Mandra Loredano Fumić, koji je među prvima uočio ovu rijetku ali stanovnicima otoka ne i potpuno nepoznatu pojavu.

Koliko se ribe "lovi" na Svetom Duhu i okolnim plažama svjedoči Kolanjac Silvio Tauzer koji je i u srijedu ribario na suhom, naoružan samo kantama i kašetama. 
- Do sad sam skupio preko četrdeset kilograma ribe i to su sve pravi komadi, kazao nam je zadovoljni "ribar".

– Bura već puna tri dana hita ribu na kraj. Prvi dan bilo je tek nekoliko »ribara«, a sad je tamo prava »procesija«. Ima se zašto ići jer se može skupiti po nekoliko desetaka kilograma, uglavnom sipa i arbuna. I to kakvih arbuna, sve »roba« između pola kilograma i kilogram i pol. Iskreno, već dugo nismo ni vidjeli tolike primjerke, osim na televiziji, a kamo li da ih je netko ulovio u većim količinama, kaže Fumić.

Njegove riječi potvrđuju i fotografije objavljene na facebook stranici Općine Kolan.

Nije ovo prvi put da se u Paškoj vali događa ovaj fenomen, no vrlo je rijedak, objašnjava, jer da bi bura uistinu izbacila ribu iz mora trebaju se poklopiti brojne okolnosti, tako se tek stariji mještani sjećaju kad se zadnji put ribarilo po kraju.

– Mora biti vrlo hladno, kao ovih dana, a bura mora stvarno biti orkanska.

Prema pričanju starijih, zadnji put se ovakvo, masovno izbacivanje ribe na obalu dogodilo 1956. godine. Pored toga, to se događa isključivo na potezu od Zrća do grada Paga, gdje je more plitko, a udari bure najjači, kaže ribar, dodajući kako za svježinu ribe ne treba brinuti, jer su temperature zraka već danima ispod nule, tako da nema šanse pokvariti se dok je netko ne pokupi.

S obzirom da je pojava rijetka, a boduli već kakvi jesu, ne treba sumnjati da će je do kraja  iskoristiti. Tko zna kad će opet arbuni sami letjeti na kraj.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

Novi List

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika