Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

TRILJA (TRIJA) - STARA IGRA KOJA SE U PAGU RADO IGRALA

Nekada je u Pagu trilja, odnosno na paškom dijalektu trija, bila omiljena igra, a igrali su je djeca i odrasli, muškarci i žene. Najčešće se igralo uz Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja gdje su na siciji uklesane (ucrtane) podloge za igru.

Za igru su se koristili žetoni napravljeni od komadića lista pitospore, ponekad su se koristila zrna graha (fažol), a ponekad i petinarke (male kovanice). Svaki igrač je imao devet žetona. Pravila za triju su jednostavna. Igraju dva igrača, a svaki igrač ima devet žetona. Igra se na kvadratu koji je podijeljen u četiri manja, a kroz kvadrate je povučena dijagonalna crta. Dijagonalna crta siječe svaki kvadrat, a mjesto na kojem se sijeku crte je mjesto na koje se stavlja žeton. Pobjednik je igrač koji složi tri žetona na jednoj crti. U prvom dijelu igre igrači naizmjenično stavljaju žetone na dodirne točke. Pri postavljanju žetona igrači pokušavaju napraviti triju i međusobno se u tome ometaju. Na primjer, kada jedan igrač svojim žetonima pokrije dva polja na jednoj crti, protivnik svoj žeton stavi na treće polje. U drugom dijelu igre igrači pomiču žetone po crti kako bi pokrili tri polja i napravili triju. Žetoni se smiju pomicati samo po crti. Protivnikov žeton se ne smije preskakati. Igra je ponekad trajala vrlo kratko jer bi jedan igrač napravio triju već pri početnom razmještanju žetona. No, ponekad je trija trajala dugo, osobito ako su igrala dva iskusna igrača. U Pagu se trija igrala vrlo često. Za igru je smetala samo kiša. Bura nije  smetala, osim što bi reful ponekad odnio komadiće listića pitospore ili zrna fažola. Zbog toga se za bure češće igralo s petinarkama, ako ih se imalo.

Trija se redovito igrala nedjeljom poslije jutarnje mise. Nije poznato kada je i kako trija došla do Paga. U enciklopedijskim radovima o drevnim igrama navodi se kako je trilja stara oko 3. 500 godina. Igrala se u staroj Ateni i u starom Rimu. Mnoge igre koje su se stoljećima igrale u Pagu (na primjer žigarela) došle su iz starog Rima i možda je iz Rima u Pag došla i trija. Prema mnogim svjedočenjima, na siciji je podloga za triju postojala na početku 20. stoljeća. No, neki tvrde kako su kvadrati na siciji postojali i u 19. stoljeću. To bi moglo biti točno. Naime, na jednom crtežu iz sredine 19. stoljeća prikazana je pjaca, a na siciji su dva mladića koji sjede na način na koji sjede igrači dok igraju triju.

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika