Utorak, Siječanj 19, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UTVRDA FORTICA NA PAGU: ŠTO ĆE SE OTKRITI ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA?

Na južnom dijelu otoka Paga nalaze se ostaci utvrde Fortica kojoj je naziv određen namjenom. Prema pomorskim kartama, pa i onima najstarijima iz 1. stoljeća n. e., Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu. Razni trgovački brodovi su se kretali od Luna, preko Šimuna do Ljubačkih vrata ili udaljenijih luka u Dalmaciji.

 

Pomorski promet odvijao se i obnuto, od Dalmacije prema sjevernom Jadranu. Brodovi su često bili izloženi napadima gusara i zbog sigurne plovidbe trebalo je izgraditi utvrdu za promatranje i za vojnike. Osim o sigurnosti brodova, posada na Fortici je sprečavala i nezakonitu trgovinu. U srednjem vijeku Ljubačka vrata su bila važna zbog Obrovca koji je bio trgovačko središte u kojem su trgovali stanovnici Mletačke Republike i Turci. Sudeći po povijesnim zapisima, odnosi između trgovaca su bili korektni, često i prijateljski. U Obrovcu nisu trgovali samo trgovci, već i svi oni koji su imali što prodati ili koji su željeli ili morali nešto kupiti.
-Fortica je u prošlosti bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između Paga i kopna, kaže dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru. -Kod Fortice su do sada nađeni ostaci renesansne keramike, te rimski ostaci koje još treba provjeriti.
Dr. sc. Smiljan Gluščević navodi kako su u moru pokraj Fortice, na dubini od petnaest metara, pronađeni ostaci drveta.
-Drvene ostatke treba istražiti kako bi se vidjelo pripadaju li utvrdi Fortica ili su nekog drugog karaktera, rekao je dr. sc. Smiljan Gluščević.
Istraživanjima na Fortici utvrdit će se kojem vremenu pripada pronađena renesansna keramika, odnosno radi li se o keramici iz 15., 16. ili 17. stoljeća. No, posebno zanimljivo bi moglo biti istraživanje rimskih ostataka jer oni svjedoče o vremenu od prije dvije tisuće godina.

 

 

 

 

 

 

 

Josip Portada/PagPress

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika