Utorak, Listopad 17, 2017
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Pag - Zanimljivosti

NOVI SUVENIR GRADA NOVALJE TEMELJI SE NA IZNIMNO VRIJEDNOM RELIKVIJARU IZ 4. STOLJEĆA

AddThis Social Bookmark Button

Novalja je dobila još jedan originalan suvenir! Riječ je o suveniru temeljenom na relikvijaru iz 4. stoljeća koji je pronađen na području Novalje. U suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Grada Novalje osmišljen je novi i originalni suvenir temeljen na relikvijaru iz Novalje. Ovaj vrijedan relikvijar iznimnog povijesnog značenja, ukrašen prikazom Krista i apostola čuva se u Arheološkom muzeju Zadar. Pronađen je u Novalji te potjeće iz 4. stoljeća. Suvenir je izrađen u radionici Arheološkog muzeja Zadar, a izradio ga je muzejski tehničar Frane Šunić.

 

 

 

 

 

 

Prijenos: Visit Novalja, e-zadar

 

U VELJAČI 2012. GODINE BILO JE NAJHLADNIJE ZIMSKO RAZDOBLJE NA PAGU-NA PLAŽAMA SU OTOČANI SKUPLJALI RIBU

AddThis Social Bookmark Button

U veljači 2012. godine na Pagu se dogodila zima kakva do tada nije zabilježena. Bura je puhala orkanskog jačinom, na udare i preko 250 km/sat, a na Ledeniku, području na sjevernom dijelu otoka, uz Velebitski kanal, temperatura zraka se spustla do -22 stupnja.

 

UDRUGA PAŠKA ALKA JE SUDJELOVALA NA SREDNJOVJEKOVNOM SAJMU U ŠIBENIKU

AddThis Social Bookmark Button

Udruga Paška alka je uspješno sudjelovala na „Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku“ koji je održan od 4. do 6. 9. 2015. godine. Članovi Paške alke su izveli niz srednjovjekovnih i renesansnih plesova te su sudjelovali u drugim dijelovima programa.

 

PAF: JOSIP PORTADA I "KAMEN I SNOVI"-IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U CRKVI SVETOG JURJA

AddThis Social Bookmark Button

U sklopu Pag Art Festivala, u crkvi Svetog Jurja u Pagu, otvorena je 35. samostalna izložba fotografija Josipa Portade pod nazivom „Kamen i snovi“.  Portada je član ULUPUH-a, HND-a, IFJ-a i grupe Otočni fotografi, a izlagao je u eminentnim prostorima kao što su Muzej Mimara, Moderna galerija Josip Račić, NSK-a i Galerija ULUPUH-a u Zagrebu, Centar vizualnih umjetnosti u Lovranu, Galerija Principij i Narodna čitaonica u Rijeci, Kneževa palača, Galerija HDLU-a i Galerija Crkve sv. Petar i Andrija Stari u Zadru, Centar vizualnih umjetnosti u Rovinju, Narodni muzej u Labinu i u Galeriji M 21 u Pečuhu u Mađarskoj.

   

JOSIP PORTADA, 35. SAMOSTALNA IZLOŽBA POD NAZIVOM KAMEN I SNOVI-CRKVA SVETOG JURJA U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

Josip Portada, 35. samostalna izložba pod nazivom Kamen i snovi. Crkva Svetog Jurja od 31. 7. do 5. 8. 2015.

 

PAG ART FESTIVAL OVE GODINE U PAGU, NOVALJI I U KOLANU

AddThis Social Bookmark Button

Unatrag 17 godina PagArtFestival pod umjetničkim vodstvom pijanista Lovre Pogorelića dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste …Od ovoga ljeta ne samo u Pagu, nego i u Novalji i Kolanu.

 

   

PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM-1. i 2. 8. 2015. U STAROM GRADU

AddThis Social Bookmark Button

Stari grad u Pagu u subotu i nedjelju 1. i 2. kolovoza oživjet će srednjovjekovne borbe, predstave, performansi s konjima, srednjovjekovne bitke za Stari grad, viteški turniri i brojni drugi sadržaji koji će Pažane i njihove goste na trenutak vratiti u srednji vijek.

 

U MAĐARSKOJ JE OTVORENA IZLOŽBA INTERAKCIJE-PRIKAZ HRVATSKE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

AddThis Social Bookmark Button

U petak, 17. srpnja u 17 sati u Pečuhu u Mađarskoj otvorena je velika ULUPUH-ova izložba INTERAKCIJE – Suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske. Izložba se održava u Galeriji M21 unutar Kulturne četvrti Zsolnay. Izložba ostaje otvorena do 17. kolovoza.

   

UDRUGA PAŠKA ALKA I CRKVENI ZBOR IZVELI PRIKAZ UTEMELJENJA GRADA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

Novi grad Pag utemeljen je 18. svibnja 1443. i u spomen na taj dan u Pagu je održan prigodni program. Na Trgu Petra Krešimira IV. Udruga „Paška alka“ izvela je prikaz utemeljenja grada Paga, onako kako je to izgledalo 18. 5. 1443. godine. U prikazu utemeljenja sudjelovali su i članovi crkvenog zbora. Članovi Udruge „Paška alka“ izveli su srednjovjekovne plesove na koreografiju Sanje Petrovski iz Zadarskog plesnog ansambla.

 

U GALERIJI ULUPUH U ZAGREBU IZLOŽBA FOTOGRAFIJA KOM/ART

AddThis Social Bookmark Button

U utorak, 5. svibnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, otvara se izložba fotografija „Kom / Art“ ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Autor izložbene koncepcije je Alan Matuka a kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout. Radove su, uz kustosicu, odabrali fotografi Luka Mjeda i Alan Matuka.
   

Stranica 1 od 14

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!