Utorak, Studeni 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U HNK ZAGREB JE POČELO ŠIVANJE ODORA KAKVE SU SE U SREDNJEM VIJEKU NOSILE U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

U HNK Zagreb počelo je šivanje srednjovjekovnih odora kakve su u Pagu nosili knez, gradski vijećnici, alkari, streličari i tako se privodi kraju prvi dio velikog projekta „Pag-srednjovjekovni grad“. Projekt je pokrenuo gradonačelnik Ante Fabijanić, a uz pokroviteljstvo Grada Paga, priprema ga Centar za kulturu i informacije Pag.

 

Izrađuju se i odore plemića, plemkinja, pučana, pučanki, a izradit će se i odore gradske straže, pomoraca, trgovaca te odjeća kakvu su u srednjem vijeku u Pagu nosili mladi i djeca.

-Počelo je šivanje srednjevjekovnih odora i tako se privodi kraju prvi, a smatram i najvažniji dio projekta jer najvažnije je bilo prikupiti povijesne  dokumente, zapise i ilustracije i na temelju toga izraditi crteže i nacrte za šivanje. U tome smo uspjeli i odore će uskoro biti sašivene, a tada će se moći prikazati građanima Paga i turistima, rekla je Ivana Portada, v. d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Dio srednjovjekovnih odora je, prema povijesnim dokumentima, nacrtala prof. Martina Brčić iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Pagu i ti su radovi postavljeni na izložbi „Od starog do novog grada Paga“. Centar za kulturu i informacije okuplja grupu mladih koji će na ljeto oblačiti odore i tako obučeni šetati Pagom.

U planu je i obnavljanje starih igara kakve su se nekada igrale u Pagu. Većina podataka o srednjovjekovnim odorama i starim igrama pronađena je u djelima Marka Laura Ruića, doktora civilnog i kanonskog prava, paškog bilježnika, kotarskog suca i povjesničara. U prikupljanju dokumentacije pomogli su i povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zadru.
-Ovaj projekt će obogatiti turističku ponudu Paga i prikazat će Pag kao grad koji ima višestoljetnu tradiciju i bogatu prošlost, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
U sklopu projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ obnovit će se i paška alka koja se u Pagu održavala stoljećima. Prema zapisima Marka Laura Ruića, alka se održavala na glavnom trgu i na Veloj ulici pred blagdan Vele Gospe. Obnovljena alka vjerojatno će se održavati na starom putu od Paga do Starog grada uz kojeg se može urediti gledalište. Na ljeto će se, šetnjom mladića i djevojaka koji će biti obučeni u srednjovjekovne odore i igranjem starih igara, pokazati makar dio nekadašnjeg načina odijevanja i načina života u Pagu i na taj će se način završiti prva faza projekta „Pag-srednjovjekovni grad“. U drugoj fazi projekta obnovit će se sve stare igre za koje su pronađena pravila i okupit će se grupa za izvođenje renesansne glazbe i plesa. U trećoj fazi sve će se ujediniti u višednevnu manifestaciju, a središnji događaj bit će obnovljena paška alka.

 

NOVI LIST

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika