Utorak, Siječanj 19, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NAGRADU GRADA PAGA OVE GODINE DOBIT ĆE MATICA HRVATSKA-OGRANAK PAG

AddThis Social Bookmark Button

Nagradu Grada Paga ove će godine dobiti Matica Hrvatska-ogranak Pag. Odluku o tome donijelo je Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika Paga Ante Fabijanića i Komisije za priznanja grada Paga. Matica hrvatska-ogranak Pag nagradu će dobiti zbog iznimnog doprinosa u proučavanju i promicanju paške kulturne baštine.
-Paška povijest je po mnogo čemu jedinstvena pri čemu je trud i upornost Matice hrvatske - ogranak Pag u proučavanju i upoznavanju te povijesti neizmjeran, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Matica hrvatska-ogranak Pag utemeljena je 1971. godine. Organizirala je znanstvene skupove, izdavanje knjiga i zalagala se za promicanje kulturne baštine Paga. Od brojnih programa koje je Matica hrvatska-ogranak Pag organizirala posebno su značajni znanstveni skupovi o Bartolu Kašiću,  Marku Lauru Ruiću i msgr. Josi Felicinoviću. Matica Hrvatska je izdala i knjigu o Bartolu Kašiću, „Blasone genealogico“ Marka Laura Ruića, zbornik radova „Crkva i samostan paških benediktinki“, a suizdavač je prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine. Predsjednik Matice Hrvatske ogranak Pag je glazbenik Jure Maržić.
-Rad Matice hrvatske-ogranak Pag je u cjelini velik i značajan za Pag, međutim, knjige za čije sam izdanje osobno zahvalan Matici hrvatskoj-ogranak Pag i zbog kojih sam podnio prijedlog Komisiji su „Blasone genealogico“ i knjiga o djelovanju Benediktinskog samostana Svete Margarite. Knjiga „Blasone genealogico“  doktora prava Marka Laura Ruića je knjiga o biografijama i rodoslovljima paških plemićkih obitelji i smatram da je s tom knjigom grad Pag dobio malu enciklopediju svojeg identiteta. Knjigom o djelovanju Benediktinskog samostana Svete Margarite u Pagu na svojevrstan način je odana počast ovoj ženskoj zajednici koja postoji u Pagu od 1485. godine, a čija djelatnost je od davnina humanitarna. Kao posljednju knjigu za koju je Matica hrvatska-ogranak Pag preuzela ulogu izdavača ističem Statut Paške općine, jedan od najvažnijih povijesnih dokumenata se samo paške srednjevjekovne povijesti već i povijesti cijele Hrvatske, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Predstavnicima Matice Hrvatske-ogranak Pag nagrada će se predati 30. ožujka, na dan Grada Paga.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika