Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U VELIKOJ DVORANI KNEŽEVOG DVORA U PAGU ODRŽAN JE KONCERT KLAPE "PERUŽINI"

AddThis Social Bookmark Button

U prigodi Valentinova, u velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu održan je koncert ženske klape „Peružini“ pod nazivom „Moja posljednja i prva ljubavi“. Klapa „Peružini“ je izvela niz pjesama iz svojeg bogatog repertoara koji je sastavljen od dalmatinskih pjesama i obrada raznih balada, a mnoge pjesme tematski su vezane uz grad i otok Pag.

Svaki nastup klape „Peružini“ ostavi snažan dojam na publiku, a tako je bilo i na ovom koncertu održanom u prigodi Valentinova. Klapa djeluje već nekoliko godina i nastupa na raznim manifestacijama u Pagu i izvan Paga, a redovito nastupa i na Smotri klapa otoka Paga. Ljetni koncert klape „Peružini“ postao je već tradicionalan, a održava se na trgu pred Benediktinskim samostanom. Klapa „Peružini“ je jedina ženska klapa u Pagu, a članice klape ne bave se glazbom profesionalno već im je pjevanje, kako kažu, velika ljubav i zadovoljstvo. Voditeljica klape je Sanja  Buljanović. Koncert klape „Peružini“ u Kneževom dvoru publika je popratila s velikom pažnjom i nagradila aplauzom i čestitkama.

Bio je to lijep događaj, koncert koji se nadovezao na razna zabavna događanja organizirana u Pagu tijekom zimskih mjeseci. Na koncertu su izvedene i recitacije prigodnih pjesama poznatih pjesnika, a izvedeno je i nekoliko klasičnih melodija na gitari. Klapa „Peružini“ dobila je naziv po peružinima, filigranski obrađenim kuglicama od srebra ili zlata od kojih se izrađuju naušnice i ogrlice. Naušnice i ogrlice izrađene od peružina žene su nosile u svečanim prigodama, a s vremenom su postale dio ženske narodne nošnje grada Paga.    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika