Srijeda, Rujan 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR: VELIKA VEČINA BIRAČA S PODRUČJA GRADA PAGA OPREDIJELILA SE ZA KUKURIKU KOALICIJU

AddThis Social Bookmark Button

Na izborima za Hrvatski sabor, Grad Pag se opredijelio za Kukuriku koaliciju. Prema neslužbenim podacima Kukuriku koalicija je na području Grada Paga osvojila 39,05%, a HDZ-HGS 27,49 % glasova. Kukuriku koalicija je dobila najviše glasova na sva tri biračka mjesta u mjestu Pagu, u Gradskoj vijećnici, u Kneževom dvoru i u Domu kulture.

 

HDZ je s osvojenih sedamdeset glasova postigao očekivano dobar rezultat u mjestu Vlašići. Međutim, u mjestu Vlašići neočekivano dobar rezultat postigla je Kukuriku koalicija s osvojenih oko pedeset glasova.

 

SDP može biti više nego zadovoljan osvojenim brojem glasova na području Grada Paga jer je osvojeno više od očekivanog. Dario Grašo,predsjednik GO SDP-a Paga je više puta rekao kako je cilj dobiti oko 34 % glasova. No, osvojeno je gotovo 40 % (oko 730). Premda HDZ nije pobijedio, u toj stranci imaju razloga za zadovoljstvo. Osvojenih 28 % glasova (oko 520) je vrlo dobar rezultat, posebice ako se usporedi s proteklim lokalnim izborima. Na izborima za Hrvatski sabor u Pagu je loše prošao HSS koji je osvojio samo 1, 13 % glasova. Loš rezultat postigla je i Zelena lista koja je bila i još je angažirana u akcijama protiv izgradnje kanala Pag-Košljun. Zelena lista je, prema neslužbenim podacima, dobila samo 1, 40 % glasova.  Veliko iznenađenje dogodilo se u općini Kolan. U toj općini, od njenog osnivanja, na vlasti je HSS. Međutim, na izborima za Hrvatski sabor HSS je postigao loš rezultat i osvojio je samo 17, 38 % glasova, dok je HDZ osvojio 31, 60 % glasova, a Kukuriku koalicija je osvojila 31, 38 %  glasova. Radi se o iznenađenju zbog toga što je HDZ u Kolanu bio znatno slabiji od HSS-a i na lokalnim izborima nije postizao ni približno tako dobre rezultate. No, još veće iznenađenje je velik uspjeh Kukuriku koalicije. Naime, SDP kao vodeća stranka u Kukuriku koaliciji, u Općini Kolan donedavno gotovo nije ni postojao. U Općini Povljana HDZ-HGS je dobio 38, 68 % glasova, a Kukuriku koalicija 36, 32 % glasova. Rezultati u Općini Povljana su također iznenađenje, jer u toj Općini SDP nije imao značajniji politički utjecaj. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, na razini Republike Hrvatske kukuriku koalicija je osvojila 80 mandata i ima natpolovičnu većinu u Hrvatskom saboru.

Zoran Milanović je novi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo bit će Radomir Čačić, ministrica vanjskih poslova trebala bi biti Vesna Pusić, ministar unutarnjih poslova trebao bi biti Ranko Ostojić itd. Za Pag bi bilo dobro kada bi u Vladu ušla Ingrid Antičević Marinović koja dobro poznaje prilike u Pagu i može dosta pomoći, kao što je napravila dok je bila u Vladi. Hoće li SDP Paga iskoristiti dobre kontakte koje ima s članovima svoje stranke koji su uspjeli na izborima i zajedno s gradskom vlasti pomoći u ostvarenju nekih za Pag važnih projekata, a a osobito u kandidaturi raznih programa za sredstva Europske unije tek će se vidjeti.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika