Subota, Listopad 31, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JEZERO VELO BLATO-SLATKOVODNO IZNENAĐENJE NA OTOKU KAMENA I SOLI

AddThis Social Bookmark Button

Mnogi se turisti, razgledavajući otok Pag, iznenade kada uz cestu koja od Gorice vodi do Povljane ugledaju jezero jer slatkovodno jezero je posljednje što bi slučajni prolaznik očekivao na otoku kamena. Postojanje jezera na otoku još uvijek se nedovoljno koristi u turističke svrhe i za njega stranci uglavnom doznaju slučajno.

No, Velo blato je pravo malo čudo prirode. Osim što je smješteno u carstvu krša i kamena, ono je iznimno bogato životom, brojnim biljkama i životinjama. Jezero je 1988. godine proglašeno ornitološkim rezervatom i o njemu se brinula nekadašnja Općina Pag, a danas je u nadležnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. U Javnoj ustanovi navode kako je posljednjim istraživanjima u jezeru zabilježeno 160 vrsta ptica od koji je 66 gnjezdarica. Uz brojne ptice pjevice, na jezeru žive patke, gnjurci, crne liske, mali gnjurci, ćubasti gnjurci, sive čaplje, bijele čaplje, bukavci, ibisi, patke njorke, bijele zličarke, a na jezeru se gnijezde patke kreketaljke, livadarke i velike ševe koje su ugrožene u europskim razmjerima. Za neke vrste ptica selica jezero Velo blato je jedino mjesto u Europi na koje mogu sletjeti, odmoriti se i nahraniti prije nastavljanja leta.

Jezero se prostire na površini od oko 130 hektara, dugačko je oko dva i široko oko jedan kilometar. Nekada je bilo jedno od glavnih lovnih područja na otoku, a u 19. i na početku 20. stoljeća bilo je i ribogojilište, jedno od prvih u Europi. Na jezeru Velo blato bogat je život nad vodom, ali i u vodi. Istraživanjem je utvrđeno kako u njemu živi dvadeset sedam vrsta ljuskavog šarana (Cyprinus carpio L.) koji dostignu veću dužinu i imaju dvostruko veći prirast od šarana iz Vranskog  jezera. Ribe u jezeru nisu zaštićene, no ribolov je ipak ograničen. 
-Jezero Velo blato je ornitološki rezervat i na tom se području ne smije loviti ptice, ali ih se ne smije ni uznemiravati, a ribolovom se ptice mogu uznemiravati, posebno ako se do jezera dolazi vozilima. U slučaju lova na ptice postupamo vrlo strogo, ali kada se radi o ribolovu, nije nam cilj kažnjavanje nego edukacija lokalnog stanovništva, odnosno želimo ljude uputiti na to što se na jezeru smije, a što se ne smije raditi, odnosno što sve pticama može štetiti, kaže Zoran Božić, glavni nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.
Uz jezero Velo blato na Pagu postoje još dva manja jezera, Malo blato i Blato rogoza koje se naziva i Kolanjskim blatom. Sva tri jezera su dio projekta COAST kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s UN-om.
-Takvo očuvano močvarno područje je danas prava rijetkost pogotovo zbog sve veće ugroženosti močvarne ornitofaune i nestanka močvarnih biotopa u cijeloj Europi. Među svim tipovima staništa u Europi, močvarna su staništa ptičjim svijetom najbogatija i najraznolikija, kaže Božić.
Otočne turističke zajednice su potpisale sporazum pod nazivom „Program poticanja zelenog poduzetništva“ kojem je cilj uređenje ornitoloških rezervata, a jedan od prvih projekata na Velom blatu bilo je uređenje promatračnice. Pag je otok kamena, soli i bure, neobičnih vapnenačkih struktura koje su nastale tisućljetnim djelovanjem vjetra, posolice i kiše. To je o Pagu uglavnom poznato, ali Pag ima i tri neobična slatkovodna iznenađenja, tri jezera i to ga čini jedinstvenim na Jadranu.

 

                                                              

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika