Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UDRUGA "SUHOZID" IZ KOLANA JE NA DANIMA HRVATSKOG TURIZMA DOBILA PRIZNANJE ZA DOPRINOS U OČUVANJU PRIRODNE BAŠTINE

AddThis Social Bookmark Button

U ovogodišnjoj akciji Plavi cvijet posebnu nagradu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske televizije dobila je udruga „Suhozid“ iz Kolana koja je bavi očuvanjem kulturne i prirodne  baštine otoka Paga. Udruga „Suhozid“ je dobila priznanje za poseban doprinos u očuvanju prirodne baštine hrvatskog turizma.

Nagradu je preuzeo Ivo Butković, predsjednik udruge. Udruga „Suhozid“ se istakla brojnim akcijama, no najveće značenje udruge je u tome što je potakla razmišljanje o vrijednosti naslijeđene baštine, o suhozidima, ovčarskim nastambama i slično, na dijelove baštine koja je na nekim područjima otoka ozbiljno ugrožena, a ponegdje zapuštena ili uništena. Na području Općine Kolan nalaze se najbolje sačuvani suhozidi na otoku, a u posljednje vrijeme mnogi se suhozidi u Kolanu obnavljaju.

Kolanjci su na otoku uvijek bili poznati kao vrhunski graditelji suhozida, a svoje su umijeće pokazali i na 1. prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida koje je ove godine održano u Kolanu. Svoje umijeće graditelji suhozida iz Kolana pokazali su i na Kornatima, gdje su predvodili gradnju spomen-križeva.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika