Srijeda, Rujan 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UGODNO IZNENAĐENJE U PODSEZONI: U PAGU JE NASTUPILA FOLKLORNA SKUPINA GIMNAZIJALACA IZ KAUNASA U LITVI

AddThis Social Bookmark Button

U višednevnoj posjeti Pagu i Zadarskoj županiji boravila je folklorna skupina Gimnazije „Santariečiai“ iz Kaunasa u Litvi, koji je iza glavnog grada Vilniusa, najveći litvanski grad. Mladi folkloraši iz Kaunasa su na Trgu Petra Krešimira IV u Pagu izveli niz tradicionalnih plesova iz Litve i svojim su nastupom zadivili gledatelje.

Folklornu skupinu iz Kaunasa u Pagu je ugostio Centar za kulturu i informacije Pag.
-Nastup gostiju iz Litve bio je izuzetno lijep i zanimljiv. Mladi folkloraši su svojim nastupom oduševili publiku, a i njima se svidjelo u Pagu i nadam se da će nas ponovno posjetiti, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Dolazak folklorne skupine iz Kaunasa u Pag organizirali su Rima Kojić, turistička predstavnica Litve u Hrvatskoj i Gimnazija „Santariečiai“ iz Kaunasa. Rima Kojić je iz Litve i dvadeset godina živi u Zadru.
-Pomažem u predstavljanju Litve u Hrvatskoj i tako sam pomogla i u organizaciji ovog nastupa. Članovi folklorne skupine su prvi puta u Hrvatskoj i oduševljeni su suncem, morem i vrlo gostoljubivim ljudima koje su susreli na gostovanjima, rekla je Rima Kojić.
Litva je članica Europske unije, a Europska unija, kako su rekli članovi folklorne skupine Gimnazije „Santariečiai“, pomaže u održavanju i predstavljanju kulturne baštine. Tako podupire i njihov rad. Zahvaljujući toj potpori, mladi folkloraši iz Kaunasa svake godine nastupaju u inozemstvu. Prošle godine su bili u Španjolskoj, a ove godine su nakon niza nastupa u Mađarskoj, posjetili Hrvatsku. Nakon posjete Hrvatskoj,  nastupit će u SAD. Folklorna skupina Gimnazije „Santariečiai“ ima 36 plesačica i plesača i 6 svirača, a nastupaju u tradicionalnoj nošnji grada Kaunasa i u nošnji istoimene županije.

 


                                                            

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika