Srijeda, Rujan 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZAHVALJUJUĆI DUGOTRAJNOJ SUŠI "SOLANA PAG" JE OVE GODINE PROIZVELA REKORDNIH 150. 000 KUBIKA SALAMURE

AddThis Social Bookmark Button

„Solana Pag“ je ove godine postigla apsolutni rekord u proizvodnji salamure, mora visoke slanosti, odnosno sirovine za proizvodnju soli. Proizvedeno je 150.000 kubičnim metara salamure slanosti od 25 bomea, što odgovara proizvodnji 30. 000 tona soli. Od 1908. godine nije zabilježena tako velika proizvodnja salamure.

-Vrijeme nam je pogodovalo i proizveli smo veliku količinu salamure, ali uz to, ove godine je salamura visoke gradacije i u procesu proizvodnje soli salamuru neće trebati previše zagrijavati. Zbog toga će se koristiti puno manje goriva, a to znači veliku uštedu, rekao je Bogdan Želehovski,  direktor proizvodnje u „Solani Pag“.
Sol se kristalizira kada salamura dostigne 26, 5 bomea. Kako se sušno vrijeme nastavilo i u rujnu postotak slanosti se povećao i na bazenima u kojima je ostavljena salamura za pričuvu nakupilo se oko trideset centimetara soli, što je velika količina.

No, ta se sol neće koristiti. Naime, u „Solani Pag“ sol se proizvodi u tvornici koja je izgrađena osamdesetih godina prošlog stoljeća i tada je napušten tradicionalan način proizvodnje kristalizacijom na bazenima. Sol se od tada proizvodi u tvornici u kojoj salamura prolazi proces zagrijavanja i isparavanja, a proizvedena sol se prerađuje, melje, jodira i pakira. Mjesečno „Solana Pag“ proizvede oko 2. 500 do 3. 000 tona soli.
-Imamo veliku količinu salamure i mogli bi proizvesti znatno više soli od prosjeka, međutim, proizvodnja ovisi o tržištu. Proizvodimo onoliko koliko se može prodati, navodi Želehovski.
U „Solani Pag“ se nadaju kako će zima biti hladna jer bi im to pomoglo u prodaji soli za posipanje cesta.
-Odgovarala bi nam hladna zima jer kada bi se potrošila sol za posipanje cesta koja se uvozi iz Afrike, koristila bi se naša sol, a takav smo slučaj imali prije nekoliko godina kada smo sol za posipanje cesta izvozili u Njemačku i Nizozemsku, navodi Želehovski.

Od salamure dobivene na bazenima „Solana Pag“ godišnje proizvede 16.000 tona konzumne soli, a uz to se uveze oko 10. 000 tona soli koja se koristi za posipanje cesta.

 

                                           

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika