Srijeda, Studeni 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NA 19. BJELOVARSKOM SAJMU "PAŠKA SIRANA" JE DOBILA NAGRADU ZA NAJVEĆEG PROIZVOĐAČA OVČJEG MLIJEKA

AddThis Social Bookmark Button

Na 19. jesenskom  međunarodnom bjelovarskom sajmu koji je trajao od 9. do 11. rujna „Paška sirana“ je dobila je nagradu za najvećeg proizvođača ovčjeg mlijeka u kategoriji trgovačkih društava.  Pokrovitelj sajma bilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a to je najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji.

Na sajmu je bilo oko 400 izlagača iz cijele Hrvatske.
-Ovo je treća godina za redom kako je „Paška sirana“ dobila ovo prestižno priznanje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, rekla je Martina Pernar, voditeljica marketinga u „Paškoj sirani“.
Članovima uprave „Paške sirane“ nagradu je dodijelio Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. „Paška sirana“ je najstarija sirana na otoku Pagu s najvećim pogonom za proizvodnju sireva i kapacitetom za proizvodnju 800 tona sira godišnje. Uz Paški sir, proizvodi i sireve Primorac, Pramenko, Dalmatinac i Trapist, a nedavno je počela i proizvodnja sira Mediterano koji je obogaćen otočnom kaduljom. „Paška sirana“ svoje sireve izvozi u nekoliko europskih zemalja i u SAD, a nedavno je Centar za certificiranje Halal kvalitete „Paškoj sirani“ dodijelio  Halal certifikat koji je preporuka kvalitete muslimanima diljem svijeta. Na temelju Halal certifikata „Paška sirana“ svoje sireve može izvoziti u 44 zemlje svijeta u kojima prevladava stanovništvo islamske vjeroispovijesti i na taj je način za „Pašku siranu“ otvoreno novo golemo tržište. Temelj proizvodnje „Paške sirane“ je Paški sir koji je i najtraženiji, međutim, proizvodnja Paškog sira se ne može značajno povećavati jer je ograničena količinom sirovine, odnosno mlijeka paške ovce. „Paška sirana“ ima vlastito stado od 3. 000 ovaca, a mlijeko otkupljuje i od oko 250 otočnih ovčara. U posljednje tri godine mnogi ovčari s Paga većinu mlijeka prodaju otočnim siranama i tako je i „Paška sirana“ uspjela otkupiti veću količinu ovčjeg mlijeka i povećati proizvodnju Paškog sira od 90 oko 100 tona. Za proizvodnju ostalih sireva sirovina nije ograničena jer se proizvode od ovčjeg mlijeka s kontinenta i od kravljeg mlijeka.

 

                                                            

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika