Utorak, Studeni 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UDRUGA "DALMATINSKI POTROŠAČ": KOMUNALNO DRUŠTVO PAG KRŠI ZAKON O OTPADU I ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA

AddThis Social Bookmark Button

Sistem prisilne naplate zaostalih komunalnih potraživanja koje je počelo provoditi Komunalno društvo Pag nailazi na prepreke i na osporavanja. Naime, Komunalno društvo korisnicima svojih usluga koji imaju zaostale račune najprije dostavlja opomenu, a ako se račun ne podmiri, izdaje se nalog za iskapčanje vode.

Urica Dimitrijević iz Splita rođena je u Kolanu i u Mandrama ima kuću. Kaže kako čeka na isključenje vode, ali ne zbog neplaćenih računa za vodu, nego zbog neplaćenih računa za odvoz kućnog otpada.
-U ponedjeljak su došla dva djelatnika Komunalnog društva Pag. Jedan je ostao u autu, a drugi je izašao i rekao kako će mi isključiti vodu ako danas ne platim račun. Neću platiti račun i sada čekam na njihov pokušaj isključivanja vode, navodi Urica Dimitrijević.
Urica Dimitrijević smatra kako Komunalno društvo ne može prijetiti iskapčanjem vode zbog neplaćenog računa za odvoz kućnog otpada, a pojasnila je i zašto taj račun ne želi platiti.
-Za odvoz otpada iz kuće u Mandrama koristim kante koje su kodirane. Račun bi se trebao ispostavljati prema odvozu, a odvoz se evidentira kodom na kantama. U Mandrama provedem oko dva mjeseca, a ostali dio godine sam u Splitu. Kada odem u Split, kante se ne prazne, a ako se ne prazne onda se ne može naplaćivati usluga odvoza kućnog otpada. No, najgore je to što  zbog neplaćanja računa za odvoz kućnog otpada prijeti iskopčavanjem  vode, a radi se o dvije posve odvojene usluge, kaže Urica Dimitrijević.
Urica Dimitrijević tvrdi kako nema dugovanja za vodu te kako čuva sve plaćene račune.
-Neki u Komunalnom društvu misle kako imaju posla s ljudima koji ne poznaju zakone i koji ne razumiju ovu problematiku, no tu se varaju. Nemam nikakvih dugovanja za vodu jer sve račune uredno plaćam, a dugovanje za odvoz kućnog otpada je sporno. Suština problema je u tome što mi Komunalno društvo tromjesečno, dakle četiri puta godišnje, ispostavlja račun za odvoz smeća, a u Mandre dolazim samo ljeti. Za vrijeme koje provodim u Splitu, u kući u Mandrama nema nikog pa nema ni otpada kojeg bi trebalo odvoziti, navodi Urica Dimitrijević.
Urica Dimitrijević se, radi zaštite svojih prava, obratila Hrvatskoj gospodarskoj komori , resornom ministarstvu, sudu, Državnoj inspekciji i Udruzi „Dalmatinski potrošač“ iz Splita. Ante Tičić, predsjednik udruge „Dalmatinski potrošač“ kaže kako se Urica Dimitrijević obratila udruzi koja je odmah reagirala i dostavila izvješće i dokumentaciju nadležnim državnim institucijama navodeći kako Komunalno društvo Pag krši odredbe  Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o otpadu.
-Naša udruga djeluje deset godina i štitimo potrošače na svim razinama, te smo imali zaštitu potrošača od HEP-a, telekomunikacijskih tvrtki i slično. U slučaju Urice Dimitrijević radi se o jednostavnom problemu. Prema zakonu Komunalno društvo odvoz komunalnog otpada može naplatiti po jednom od tri zakonom predviđena kriterija, a to su po volumen objekta, količina odvoza i broj članova obitelji. Međutim, Komunalno društvo pri obračunu računa ne uzima jedan nego dva kriterija i to je protivno zakonu. Mi ne stojimo iza potrošača koji ne žele plaćati račune nego upravo suprotno, želimo ukazati nadležnim institucijama kako stimulirati potrošače na plaćanje računa, navodi Ante Tičić.
U Komunalnom društvu Pag kažu kako objektu u Mandrama, u vlasništvu Urice Dimitrijević nije isključena voda niti joj je bilo tko prijetio.
-Gospođa Dimitrijević ima nepodmirena dugovanja i dva naša djelatnika su joj dostavila opomenu kao što radimo i u svim drugim slučajevima kada se radi o naplati zaostalih potraživanja, rekao je Duško Dragičević, direktor Komunalnog društva Pag.
Urica Dimitrijević navodi kako se s Komunalnim društvom Pag nalazi u sporu i kako joj se ni zbog toga ne može isključiti voda, a to je potvrdio i Ante Tičić.
-Prema Zakonu o zaštiti potrošača davatelj usluge, a to je u ovom slučaju Komunalno društvo Pag, dok traje spor ne može provoditi postupak obustave svojih usluga, navodi Ante Tičić.
U Komunalnom društvu Pag navode kako su svjesni da se za trajanja spora ne može isključiti voda i kažu kako to neće napraviti, ali će na sudu pokušati dokazati kako su u pravu. Urica Dimitrijević, s druge strane smatra kako će na sudu dokazati da Komunalno društvo Pag, u postupku prisilne naplate zaostalih potraživanja krši najmanje dva zakona, Zakon o otpadu i Zakon o zaštiti potrošača.

 

                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika