Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OSTACI NA DNU MORA U UVALAMA VELI I MALI BOK-PRIČU O TRI TAJANSTVENA BRODA ZNA SAMO MORE

AddThis Social Bookmark Button

U uvalama Veli bok i Mali bok na sjevernom dijelu grada Paga na dnu mora nalaze se ostaci tri njemačka ratna broda kojih su 1945. godine potopili saveznički zrakoplovi. Premda su olupine brodova zanimljive onima koji se bave podvodnim safarijem, pa kao takve mogu biti turistička atrakcija, olupine tri njemačka broda nisu ni istražene ni zaštićene. Nema ih ni na karti potopljenih brodova na Jadranu, premda su na karti označena olupine tri broda kod Novalje.

Uglavnom se smatra kako su za podvodne istraživače i ljubitelje podvodnog safarija zanimljive samo olupine vrlo starih brodova, no to nije točno. Ivana Krušec, glasnogovornica Ministarstva kulture, kaže kako se u hrvatskom dijelu Jadrana nalazi oko 400 podmorskih arheoloških lokaliteta. Od toga njih 204 potječe od prapovijesti do novog doba, a najmlađi su iz vremena Drugog svjetskog rata. Ministarstvo kulture je 92 lokaliteta zaštitilo kao kulturno dobro. Dobar primjer kako se olupine brodova potopljenih u Drugom svjetskom ratu mogu koristiti u turističke svrhe je trgovački brod „Vis“ koji  je 1946. godine pred ulaskom u Plominski zaljev naletio na minu i potonuo. Olupinu broda „Vis“ svakog ljeta  razgledavaju stotine ronilaca. Ljubiteljima podmorskog safarija dobro je poznata i olupina broda uz sjevernu obalu otoka Kaprija u šibenskom akvatoriju kojeg je 1944. godine torpedima potopila saveznička vojska. Posljednjih godina podmorski safari je sve popularniji, a Pag ima sve uvjete za njegov razvoj i zbog toga je nejasno zašto se ništa ne radi na zaštiti i prezentaciji potopljenih brodova u uvalama Veli bok i Mali bok.

Ljeti Jadran posjeti oko 150.000 turista- ronilaca, od kojih mnogi rone uz olupine brodova. U Pagu ronilački turizam gotovo i ne postoji, a njegov razvoj mogao bi se potaknuti zaštitom olupina u uvalama Veli bok i Mali bok i uvrštavanjem u kartu potopljenih brodova na Jadranu. Istraživanje bi pomoglo u otkrivanju imena brodova, njihovoj namjeni, kao i zbog čega su uplovili u Pašku uvalu. Navodno su brodovi bili dio njemačke ratne flote što se iz sjevernog dijela Jadrana povlačila prema Grčkoj. Flotu su otkrili saveznički zrakoplovi i brodovi su se sakrili na više mjesta. Tri su uplovila u Pašku uvalu i usidrila se u uvalama Veli bok i Mali bok. Prema svjedočenju starijih Pažana, saveznički zrakoplovi su više puta nadlijetali Pag tražeći njemačke brodove. Kada su ih uočili, odletjeli su prema jugu. Oko dva sata poslije doletjeli su iz smjera zapada, iznad vrha Sv. Vid. Njemački brodovi nisu imali gdje pobjeći. Prvi brod nije eksplodirao što se može vidjeti po ostacima na trupu, a nije se ni prevrnuo. Drugi, manji brod je eksplodirao i od njega je na dnu mora ostao dio kobilice i veliki spremnik za gorivo. Od trećeg broda na dnu se mogu nazrijeti tragovi potpalublja. Prema svjedočenjima starijih Pažana, tri desetljeća nakon potapanja brodova na dnu mora i na plažama se moglo pronaći streljivo raznog kalibra koje je odletjelo s brodova. Mnogi se sjećaju kako su rastavljali streljivo i vadili barut u obliku žutih, uskih listova koji se koristio za igru. Zbog potopljenih brodova nastao je i novi toponim. Desetak godina nakon Drugog svjetskog rata uvale Veli bok i Mali bok počele su se nazivati Tri broda i taj je toponim ostao u upotrebi do danas. Ostaci broda, kada ih se gleda s uzvisine iznad plaže, djeluju poput goleme tamne mrlje koja se ističe na finom, bijelom pijesku. Na Velikom i Malom boku se nalaze vrlo lijepe plaže koje svakog ljetnog dana posjećuje velik broj turista.

Turisti se iznenade, a mnogi se i prestraše kada se slučajno, dok plivaju, nađu nad olupinom. Ostaci tri potopljena broda u uvalama Mali i Veli bok mogli bi potaknuti razvoj ronilačkog turizma, ali za to je, barem za početak, potrebno njihovo uvrštavanje u kartu potopljenih brodova na Jadranu.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika