Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PETICIJA KAO REFERENDUM: PROTIV KANALA PAG-KOŠLJUN PRIKUPLJENO 2.112 POTPISA

AddThis Social Bookmark Button

Potpisivanje peticije protiv izgradnje kanala Pag-Košljun što su organizirale udruge „Cvit soli“, „Bataja“ i Udruga iznajmljivača soba i apartmana Grada Paga još nije završena, a već je prikupljeno 2. 112 potpisa. Peticiju je potpisalo preko tisuću Pažana što žive u Pagu, ali i brojni Pažani koji žive u Zadru, Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima u Hrvatskoj.

Za usporedbu, niti jedna politička stranka na posljednjim lokalnim izborima nije dobila ni približno toliko glasova. Organizatori peticije kanal Pag-Košljun povezuju s korupcijom i nazivaju ga osvajačkim pohodom i kugom današnjeg doba kojim se želi uništiti Pag i preseliti stanovništvo. Takav stav temelje na učincima izgradnje kanala. Kako se navodi u obrazloženju peticije, zbog gradnje kanala posve će se nasuti južni dio Paške uvale kako bi se napravila građevinska zona površine 340 hektara za izgradnju nekoliko tisuća apartmana, zbog kanala će se kod mjesta Košljun napraviti kamenolom iz kojeg će se izvaditi pet milijuna kubika kamena, arheološko područje Stari grad s brojnim spomenicima kulture pretvoreno je u građevinsku zonu, dogodit će se nezapamćena betonizacija Paga zbog čega će se uništiti flora i fauna središnjeg dijela otoka, uništit će se solana, a u opasnosti je, smatraju organizatori peticije, i tek obnovljeni gradski most Katine kao i 27 kilometara pješčanih i šljunčanih plaža u Paškoj uvali. Inicijator gradnje kanala je zagrebačka tvrtka „Moreuz“ kojoj, smatraju organizatori peticije, paška gradska vlast pogoduje.

„Potpisivanje peticije nije završeno,“ rekla je Sanja Želehovski, predsjednica udruge „Cvit soli“. „Nastavljamo s prikupljanjem potpisa, a potpisivanje peticije organizirat ćemo i u Povljani i na Viru, kao i na cijelom području koje gravitira trasi kanala jer će se posljedice izgradnje kanala osjetiti znatno dalje od Paga.“

Organizatori potpisivanja peticije su ovjerili fotokopije listi s potpisima i priložili su ih uz primjedbe i prijedloge vezane za Drugu izmjenu i dopunu PPU Grada Paga tražeći brisanje Plovnog kanala Pag-Košljun iz Prostornog plana grada Paga kao i poništenje svih provedbenih odredbi koje se odnose na kanal. Peticija će se dostaviti i Zadarskoj županiji i nadležnim državnim institucijama.

„Najavljen je postupak izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije,“ kaže Sanja Želehovski. „S peticijom ćemo sudjelovati u tom postupku i tražit ćemo brisanje kanala iz županijskog plana.“

Organizatori potpisivanja peticije organizirat će i tribinu na temu kanala.

 

NOVI LIST 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika