Srijeda, Listopad 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U RESTORANU "DVA FERALA" PRIPREMA SE VRHUNSKA JANJETINA NA RAŽNJU

AddThis Social Bookmark Button

U restoranu „Dva ferala“ što je smješten u izuzetom ambijentu starih bedema na Katinama, nudi se vrhunska janjetina pripremljena na ražnju. Janjetina pripremljena na ražnju može se naručiti od podne do ponoći, a majstor kuhar je iskusni ugostitelj Ivica Mišković.

„Na ražnju pripremamo janjetinu do deset kilograma težine,“ kaže Mišković. „Takva je najbolja, a uz janjetinu na ražnju nudimo i janjetinu pripremljenu na lešo i na roštilju.“

Uz janjetinu, obavezno se servira i sezonska salata, mladi luk, a i krumpir je obavezan. Mišković kaže kako je restoran otvorio nekoliko dana prije Uskrsa i procjenjuje kako je za Uskršnje blagdane posjet gostiju bio dobar. Vlasnici restorana na otoku kažu kako pašku janjetinu najviše traže domaći gosti, dok stranci o tom specijalitetu ne znaju dovoljno ili ne znaju ništa.

Zbog toga im se pokušava objasniti kako se radi o vrhunskom otočnom specijalitetu. U vrijeme sezone janjenja što traje od siječnja do travnja na Pagu se proizvede oko 400 tona janjetine i sve se proda. Potražnja je velika i kada bi se moglo proizvesti i dvostruko, i to bi se prodalo. No, pašnjačke površine su ograničene i na Pagu ne može biti ovaca više nego što ih ima, a procjenjuje se kako ih ima oko 40. 000, više nego ikada u povijesti ovčarstva na Pagu koje traje dvije tisuće godina. U otočnim restoranima, pa tako i u restoranu „Dva ferala“ janjetina će se nuditi i nakon Uskršnjih blagdana. Radio se o sezonskom proizvodu, no većina je ugostitelja sačuvala određene količine janjetine i za mjesece koji dolaze.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika