Srijeda, Studeni 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP PORTADA POSTAVIO IZLOŽBU FOTOGRAFIJA KOJOM POČINJE OBILJEŽAVANJE 30 GODINA UMJETNIČKOG DJELOVANJA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a u sklopu manifestacije Paško kulturno ljeto, u crkvi Svetog Jurja u Pagu je postavljena izložba fotografija Josipa Portade, likovnog umjetnika i novinara, člana ULUPUH-a i HND-a. Portada je rekao kako je izložba početak obilježavanja trideset godina njegovog kontinuiranog umjetničkog djelovanja.

-Prvu izložbu sam postavio u Zagrebu prije trideset godina, a obljetnica takve vrste je dobra prilika za prisjećanje na dosadašnji rad na području fotografije i likovne umjetnosti općenito. Izložba je restrospektivna i na njoj je postavljeno trideset fotografija s raznih izložbi i iz raznih projekata koje pokazuju moj dosadašnji ineteres u fotografiji. Ova izložba označava i završetak jednog puta i početak novoga u kojem ću se puno više baviti eksperimentalnom i primijenjenom fotografijom, rekao je Portada.

 

Na izložbi se nalaze fotografije koje su bile izložene u SKUC-u, u Galeriji ULUPUH-a i Muzeju Mimara u Zagrebu, u Narodnoj čitaonici u Rijeci, u Kneževoj palači u Zadru, Kneževom dvoru u Pagu, na Međunarodnoj izložbi „Otok i more" u Zadru te fotografije iz projekata „Otok-četiri godišnja doba", „Peloid-ljekoviti paški mulj", „Kameni otok", „Pag-srednjovjekovni grad" i „Stara paška ulica", a postavljena je i serija portreta nastalih od 1984. do 2013. godine. Portada trenutno sudjeluje na biennalnoj, žiriranoj izložbi fotografija „Aktulno 4-Memory Code 014" u Centru vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju Za svoje umjetničko djelovanje Portada je dobio više priznaja, dobitnik je Zahvalnice Grada Paga za osobit doprinos u kulturi, a na izložbi „Otok i more" je dobio Zlatnu medalju za crno-bijeli portret „Otočanka". Portada se, kao likovni umjetnik, publici prvi puta predstavio izložbom u Zagrebu 1984. godine i od tada je imao niz samostalnih izložbi te je sudjelovao na više skupnih izložbi. Bavio se eksperimentalnom, dokumentarnom, primijenjenom, umjetničkom i novinskom fotografijom. Novinske fotografije je objavljivao u brojnim dnevnim novinama, tjednicima i magazinima, a od 2007. godine fotografije objavljuje na raznim internetskimportalima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Izložba Josipa Portade bit će otvorena do 29. srpnja.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika