Srijeda, Studeni 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OTVORENO PAŠKO KULTURNO LJETO 2014. U SKLOPU KOJEG ĆE SE ODRŽATI 40 PROGRAMA U 80 LJETNIH DANA

AddThis Social Bookmark Button

U Kneževom dvoru svečano je otvoreno Paško kulturno ljeto 2014. godine. Pred ulazom su posjetiteljima dijeljene knjižice s programom Paškog kulturnog ljeta koji ove godine ima oko 40 programa i pokriva osamdeset ljetnih dana i najveća je takva manifestacija na Jadranu.

Na početku programa je nastupio Zadarski plesni ansambl s plesnim točkama iz predstave „Kako je Potjeh tražio istinu“. Predstavu je režirala Marija Šarić Ban, a koreografiju je izradila Sanja Petrovski. Nastup Zadarskog plesnog ansambla bio je izuzetno dojmljiv.  Koreografija  i kostimografija, izvanredno ukomponirane u glazbenu i dramaturšku strukturu, nadilaze uobičajene plesne i kazališne programe, prije svega visokom kvalitetom izvedbe, profesionalnošću i snažnom plesnom energijom. Po onome što je viđeno u dvije plesne točke izvedene u atriju Kneževog dvora, predstava „Kako je Potjeh tražio istinu“, u mnogim elementima,  spada u vrh hrvatske plesno-kazališne produkcije. Premijera  predstave „Kako je Potjeh tražio istinu“  je 11. srpnja 2014. godine u Kazalištu lutaka u Zadru.

 

U drugom dijelu programa glumica i glazbenica Jasna Bilušić je izvela šansone Edith Piaf, uz pratnju pijanista  Dinka Appelta. Jasna Bilušić je, nakon svake izvedene pjesme, publici govorila o Edith Piaf, njenom glazbenom djelovanju i o njenoj biografiji. Program svečanog otvorenja manifestacije Paško kulturno ljeto je završen otvaranjem izložbe „Ivan Mirković“ na kojoj su postavljene slike, skulpture i reprodukcije paškog slikara koji je veći dio života proveo u Splitu. Ivan Mirković je, među ostalim, napravio poprsje Bartola Kašića koje je postavljeno na Trgu Petra Krešimira IV. I kip Jurja Dalmatinca koji je postavljen na Branimirovoj obali. Paško klulturno ljeto je jedna od najstarijih ljetnih manifestacija na Jadranu, a prvi puta je organizirano 1963. godine pod nazivom Paško ljeto. Iz ovogodišnjeg programa Paškog kulturnog ljeta je vidljivo kako je Centar za kulturu i informacije Pag napravio pomak u programima, odnosno postavljeni su temelji za buduće porgrame i to uvrštavanjem  festivala, kao što su Festival kreativnih radionica i Festival starih zanata. Izvan manifestacije Paško kulturno ljeto Centar za kulturu je organizirao Festival plesa. Očita je intencija da Pag postane grad raznovrsnih festivala, što je u skladu sa suvremenim  trendovima u Europi, odnosno u gradovima koji imaju bogatu kulturnu tradiciju, a Pag je jedan od takvih gradova. U ljetnom porgramu su i kazališne predstave, radionice, likovne izložbe, izložbe fotografija, koncerti, programi Stara paška ulica, Paški srednjovjekovni sajam i Dječji karneval te nastupi udruga, zborova i klapa.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika