Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

TRAGOM SREDNJOVJEKOVNE NOVALJE-REKONSTRUIRANO LICE MALE OD CASKE

AddThis Social Bookmark Button

O Novalji u antičkom dobu se uglavnom dosta zna, a najnoviji arheološki nalazi potvrđuju i postojanje bogate srednjovjekovne tradicije Novalje, o čemu se do sada malo pisalo i malo govorilo. Osobito vrijedni nalazi iz srednjeg vijeka su kostur djevojčice koja je nazvana Mala od Caske i nakit koji se nalazio u njenom grobu. Mala od Caske je umrla u dobi od osam ili devet godina i pokopana je u uvali Caska, pokraj današnje crkve sv. Jurja. Očito je pripadala bogatoj obitelji jer je pokopana s jedinstvenom pozlaćenom ogrlicom kakva nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. Znanstvenici su rezultate svojih istraživanja kostura i nakita iznijeli javnosti na konferenciji za novinare u Arheološkom muzeju u Zadru.

Rečeno je kako su, u svibnju prošle godine, na arheološkom lokalitetu Sv. Juraj u uvali Caska pronađeni ostaci mlađe ženske osobe. Kostur je prenesen u Antropološki centar HAZU u Zagrebu, a nakon toga i u laboratorij na Sveučilištu „Cristian Albrechts“ u njemačkom Kielu gdje je napravljena radiokarbonska analiza kostura. Sa 95,4 posto sigurnosti utvrđeno je da je djevojčica živjela između 886. i 975. godine.

-Arheolozi ni u jednom od tisuća starohrvatskih grobova nisu vidjeli ovako vrijedan nalaz, rekao je Radomir Jurić, voditelj istraživanja u Caskoj i voditelj srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja u Zadru.  -Tri godine su trajala istraživanja, a grob broj 7 čuvao je iznimne nalaze. U grobu je bila položena, pokopana, mlađa osoba između 8 i 9 godina.  Uz nju je bila ogrlica, uz uši su pronađene jednojagodne pozlaćene naušnice koje su bile omiljeni nakit Hrvatica druge polovice 9. do 11. stoljeća na prostoru hrvatske srednjovjekovne države. Kasnije se radila i konzervacija u Zagrebu te ogrlice, a naš poznati  forenzički antropolog dr. Mario Šlaus obavio je antropološku analizu, pa smo dobili podatke o tome koliko je stara ta djevojčica, od čega je sve bolovala, a onda se metodom C-14 potvrdila ova arheološka datacija u prvu polovicu 10 stoljeća.

Dr. Mario Šlaus, upravitelj Antropološkog centra HAZU  u Zagrebu je rekao kako su radiokarbonskom analizom kostura u Kielu utvrdili da je „Mala od Caske“ bila visoka oko 120 centimetara, što je 4 do 10 centimetara niža visina od modernih djevojčica. Patološke promjene na kosturu navele su znanstvenike na zaključak kako je „Mala od Caske“ oboljela od meningitisa koji je dobila kao posljedicu zarazne bolesti bruceloze. Dr. Marijo Šlaus je rekao kako bi liječenje djevojčice i danas bilo skupo i zahtjevno,  te kako je pokopana je uz veliku pažnju i ljubav.

Damir Doračić, voditelj Konzervatorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, govorio je o restauraciji nakita „Male od Caske“.

-Provedena je radiografija i mehaničko čišćenje, rekao je Damir Doračić. -Bio je to osjetljiv rad s obzirom na korodiranu pozlatu nakita. Tijekom obrade otkriveno je da predmeti ipak nisu od bronce, već se radi o slitini srebra i bakra s pozlatom izvedenom pomoću žive.  Zanimljivo je spomenuti i da se na šest mjesta vide tragovi pređe. Nakit se ušivao na odjeću.

Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, je rekao kako su kostur i nakit „Male od Caske“ iznimno vrijedni nalazi.

-Riječ je o nalazu iz groba u kojem su otkriveni nakitni predmeti iz ranog srednjeg vijeka, odnosno ranohrvatskog razdoblja, a najbitniji je nalaz kostura djevojčice, rekao je Smiljan Gluščević. -Pronađen je i jedan srebrni prsten s krunom, a ono što je uistinu posebno je pozlaćena brončana ogrlica kakva do sada nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu.

 

 

Pag-Press


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika