Četvrtak, Listopad 22, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOBRA VIJEST: PO NOVOM ZAKONU GRAĐEVINSKA DOZVOLA IZDAVAT ĆE SE ZA 35 DANA-UVODI SE E-DOZVOLA

AddThis Social Bookmark Button

Izmjenama zakona od 1. siječnja 2014. godine je znatno skraćen postupak skupljanja dokumentacije za gradnju, a lokacijsku i građevinsku dozvolu zamijenit će samo građevinska dozvola koja će vrijediti tri godine. U tom roku morat će početi i gradnja. Osam dana prije početka gradnje prijavljuju se radovi. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je smisao predloženih zakona sređivanje stanja u prostoru, sve kako bi proces prostornog uređenja,gradnje i izdavanja građevinske inspekcije bio jasan, brz i dostupan.

Pojasnila je kako će se građevinsku dozvolu ubuduće moći ishoditi temeljem projektne dokumentacije te će biti na snazi tri godine. Osam dana prije početka radova mora se prijaviti početak radova i dokazati da su regulirani vodno-komunalni doprinosi. Ministrica je naglasila i kako će sve što uprihode komunalni redari ići u proračun jedinica lokalne samouprave. Građevinske dozvole novim bi zakonom trebale bi biti gotove u roku 35 dana, a ne, kao dosad, 317 dana. Od 1. siječnja uvedi se e-dozvola koja će svima biti dostupna i svi će ih, po istim kriterijima, moći dobivati na području cijele Hrvatske, a investitori i građani će u bilo kojem trenutku znati u kojoj im je fazi postupak, što moraju dostaviti za građevinsku dozvolu i koliko brzo će je dobiti.

 

"Šef ureda vidi na monitoru sve dozvole i 'crveni' mu se kada je netko od činovnika imao 15 dana da nešto napravi, a nije. To isto vidimo i mi u Ministarstvu", rekla je Mrak-Taritaš.

 

 

Pag-Press/Jutarnji list

 

 

     

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika