Utorak, Siječanj 19, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

STARI GRAD OTKRIVA TAJNE: NAKON URUŠAVANJA ZIDA UKAZALE SE GROBNICE

AddThis Social Bookmark Button

Zbog obilnih kiša koje su padale tijekom cijele zime urušio se potporni zid uz crkvu Sv. Marije na arheološkom području Stari grad, a u tlu koje se naslanjalo na zid otkriven je velik broj grobnica o kojima se do sada ništa nije znalo. Kako se radi o velikom otkriću u Pag je odmah pozvan voditelj Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru Radomir Jurić. No, da bi se doznalo kakve tajne kriju grobnice morat će se provesti istraživanje.

U konzultaciji s konzervatorima koji odlučuju o tome je li potrebno provesti istraživanja mi ćemo u dogovoru s Gradom Pagom to i učiniti,“ rekao je Jurić.

Jurić je rekao kako je područje paškoga Starog grada iznimno bogato arheološko nalazište.

Mi smo od konca 2002. godine s manjim prekidima radili pokusna istraživanja na ovom području,“ rekao je Jurić. „Uz crkvu Gospe od Staroga grada i u njezinoj neposrednoj blizini otvoreno je petnaest sondi, a dvije sonde otvorene su u gradskom tkivu. Istraživanjima smo došli do zaključka da je Pag na ovom mjestu osnovan u Srednjem vijeku. Ispod postojeće apside crkve Gospe od Staroga grada otkrivena je i istražena apsida prijašnje crkve. Za vrijeme tih istraživanja otkrili smo više desetaka grobova u kojima su nađeni različiti prilozi kao što je nakit i dijelovi odjeće, a većina građe ima svojstva kasnoga srednjeg vijeka.“

Jurić je rekao kako se ne cijelom području Starog grada moraju provesti istraživanja kako bi se postojeći objekti mogli konzervirati i kako bi sve moglo prezentirati javnosti.

Josip Portada/NOVI LIST

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika