Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

MARKO ČAVIĆ: S DOBRIM MIKROORGANIZMIMA U MORU SE USPOSTAVLJA PRIRODNA RAVNOTEŽA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je nedavno provedena velika akcija čišćenja mora postupkom kojeg je osmislio dr. Teruo Higa, profesor na Sveučilištu Ryukyus u Okinawi u Japanu, jedan od utemeljitelja EM tehnologije, odnosno korištenja dobrih mikroorganizama u poljoprivredi, proizvodnji lijekova, hrane i u čišćenju voda. U more je bačeno jedanaest tisuća kugli obogaćenih mikroorganizmima.

Jedan od organizatora akcije je dvadesetpetogodišnji student poljoprivrede Marko Čavić. Pod njegovim vodstvom, dvadesetak mladih iz Paga je skupljalo glinu, dopremalo je u staru kuglanu i izrađivalo glinene kugle u koje su stavljeni  mikroorganizmi. Sve je to grupa mladih Pažana radila iz ljubavi prema svojem gradu.
„Na ovom projektu nismo radili zbog zarade,“ rekao je Marko Čavić. „Željeli smo napraviti nešto dobro za grad u kojem živimo i pokazati kako smo zainteresirani za ljepši i uredniji Pag. Drago mi je što su nam se u bacanju glinenih kugli u more pridružili polaznici dječjeg vrtića i učenici osnovne i srednje škole.“
Čavić navodi kako je čišćenje mora pomoću mikroorganizama učinkovito i jednostavno, a temelji se na fermentaciji dobrih mikroorganizama. Fermentacija počinje pri izradi glinenih kugli, a nastavlja se u moru.
„Fermentacija je proces aktiviranja i umnožavanja mikroorganizama,“ kaže Čavić. „Mikroorganizmi se u dodiru s glinom, koja je njihova hrana, aktiviraju i množe. Glinene kugle koje se bace u more nakon određenog vremena nestanu, a mikroorganizmi nastave djelovati u mulju.“
Čavić navodi kako se na morskom dnu nalazi deset posto dobrih, deset posto loših i osamdeset posto neutralnih mikroorganizama. U slučaju kada se poremeti prirodna ravnoteža neutralni se priklanjaju jačemu. Ukoliko ojačaju loši mikroorganizmi, pojavljuje se neugodan miris. To se dogodilo u južnom dijelu Paške uvale.
„Neugodan miris se ne stvara zbog mulja nego zbog povećanog broja loših mikroorganizama,“ kaže Čavić. „Na južnom dijelu Paške uvale postoje dva nasipa koji imaju uske prolaze za more. Zbog uskih prolaza protočnost mora je oslabljena i poremetila se prirodna ravnoteža. Prevladali su loši mikroorganizmi, a posljedica toga je neugodan miris. Stavljanjem u more dobrih mikroorganizama povećava se njihova brojnost i uspostavlja se ravnoteža.“
U prvoj akciji čišćenja mora u Paškoj uvali pomoću mikroorganizama u more je bačeno oko jedanaest tisuća glinenih kugli. Na proljeće će se organizirati nova akcija s dvadeset tisuća glinenih kugli koje će se baciti u more na južnom dijelu Paške uvale.

 

 

 

Novi list

 

 

 

 

Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika