Četvrtak, Kolovoz 13, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OBNOVA PAŠKE ALKE: ODRŽANO JE POSLJEDNJE OVOLJETNO PREDSTAVLJANJE ODORA IZ SREDNJEG VIJEKA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga, održano je posljednje ljetno predstavljanje odora kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu. Članovi grupe „Paška alka“ su u odorama paškog alkara, gradskog vijećnika, plemića, plemkinja, pučana, pučanki, streličara i gradskih stražara šetali paškim ulicama, trgovima, obalom i mostom Katine. Posljednjom ljetnom šetnjom, završen je prvi dio projekta „Pag-srednjovjekovni grad“, odnosno prvi dio priprema za obnovu Paške alke. Projekt obnove Paške alke počeo je prikupljanjem povijesne dokumentacije o odorama kakve su se nosile u Pagu u srednjem vijeku i izradom nacrta. Odore su izrađene u HNK Zagreb, a opremu su izradili kožari, kovači i drugi obrtnici koji izrađuju predmete po nacrtima iz srednjeg vijeka. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“, odnosno projekt obnove Paške alke prvi puta je predstavljen u lipnju u Velikoj dvorani Kneževog dvora gdje je postavljena izložba crteža srednjevjekovnih odora. U srpnju je na Trgu Petra Krešimira IV. održan program pod nazivom „Paška srednjovjekovna tržnica“, a u srpnju i u kolovozu je održan „Paški srednjovjekovni sajam“. Na „Paškom srednjovjekovnom“ sajmu sudjelovali su obrtnici i zabavljači iz nekoliko gradova Hrvatske, a posjetilo ga je oko tri tisuće turista.

Projekt obnove Paške alke ima tri dijela. Prvi dio je završen obnovom odora i nabavom opreme. U drugom dijelu kompletirat će se odore i oprema te će se okupiti grupa za izvođenje renesansne glazbe i renesansnog plesa. U trećem dijelu projekta obnovit će se Paška alka koja se u Pagu održavala stoljećima. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ pokrenuo je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
-S ovim projektom željeli smo prikazati Pag na drugačiji način nego što se do sada prikazivao i u tome se već ovog ljeta uspjelo. Pag ima bogatu prošlost i tradiciju i to smo željeli pokazati turistima. Pred nama je drugi dio projekta i vjerujem da će se ostvariti jednako uspješno kao i prvi, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

Josip Portada/PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika