Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LAŽIRAN PROGRAM FESTIVALA ČIPKE-PRIOPĆENJE BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA SV. MARGARITE

AddThis Social Bookmark Button

Samostan Sv. Margarite je 9. lipnja 2010. godine dostavio Gradu Pagu priopćenje u kojem se navodi:

Dana 08. travnja 2010. godine, a nakon održanog prvog sastanka Organizacijskog odbora uputili smo Vam dopis putem naših punomoćnika u kojem Vas izvješćujemo da nećemo sudjelovati u Festivalu koji se održava od 19. do 23. lipnja 2010.godine u Pagu .

Primili smo Vašu prigodnu pozivnicu za posjet programu Vašeg Festivala no podsjećamo na našu obvezu poštovanja pravila benediktinskog načina života .

Primitkom pozivnice s iznenađenjem i nelagodom iščitali smo da ste sve dane održavanja Festivala uvrstili i naš Samostan u program. Predmetni program dostupan je i na Internet stranicama i objavljen u drugim medijima. Ne planiramo postavljanje izložbe iz fundusa benediktinskog samostana kako stoji u programu niti je takvo što prethodno dogovoreno ,pa je razumljiva i nelagoda i čuđenje ovakvim postupanjem Organizacijskog odbora bez naše prethodne privole ili najave tiskanja ovako sročenog programa. Teško shvaćamo što je ponukalo Organizacijski odbor na iskazivanje ovakvog ponašanja prema našoj zajednici koje cijenimo neprimjerenim.

Izdavanjem Zbornika Crkva i samostan paških benediktinki u suradnji s Maticom Hrvatske i našeg Samostana , nastavljeno je naše predano svjedočenje benediktinskoj Reguli: ora et labora i obilježeno je vjekovno postojanje benediktinske zajednice na ovim prostorima ,nedjeljivo od povijesti ovoga Grada i paškog naroda , naravno primjereno obrađeno s znanstvene i stručne razine .U tom smislu shvatili smo bili i Vaš poziv na sudjelovanje u Vašoj manifestaciji i imali smo namjeru zaista konstruktivno pomoći predstaviti pašku čipku na razini koju ona i zaslužuje a koja je posebno posljednjih godina zanemarivana .Međutim na sastanku kojem smo nazočili rečeno nam je da nije predviđeno povijesno predstavljanje paške čipke,kao niti održavanje znanstveno stručnog skupa vezano uz pašku čipku odnosno takav je naš prijedlog bio odbijen zbog kako je navedeno predviđene druge koncepcije Vašeg festivala koji je zamišljen više kulturno zabavne prirode.Sagledavši predstavljene činjenice na način na koji nam je predstavljen uočili smo da naše sudjelovanje nije neophodno .

Molimo stoga Organizacijski odbor s posebnim naglaskom na Grad Pag da izvjesite sve suorganizatore i pokrovitelje Vaše manifestacije da predstavljeni program nije u cijelosti točan. Nadalje molimo da ispravite navedeni program kako bi posjetitelji bili valjano informirani što smatramo da je u zajedničkom interesu a naša zajednica na taj način bila bi pošteđena uznemiravanja u vrijeme predviđeno za izvršavanje naših obveza.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika