Četvrtak, Prosinac 14, 2017
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Kronika

I u krizi u Pagu se rade projekti vrijedni 60 milijuna kuna (6. 1. 2013.)

Koliko je za Grad Pag bila uspješna 2012. godina? Što se napravilo, što se planiralo napraviti, kakav je gradski proračun, koji su se programi uspjeli realizirati? O tome smo razgovarali s gradonačelnikom Grada Paga Antom Fabijanićem.

Izgradnja vodovodne infrastrukture

*Koliko ste zadovoljni s onim što je učinjeno u 2012. godini?

- Izuzetno sam zadovoljan jer se nikada u povijesti Paga u jednom trenu nije radilo toliko projekata kao što se sada radi. U vrijeme velike gospodarske krize u cijeloj državi, u Pagu se rade projekti u vrijednosti od 60 milijuna kuna.

*Neki iz opozicije Vam prigovaraju kako je proračun Grada Paga nerealan i kako je Grad Pag previše zadužen.

 

   

Kanalizacijom protiv onečišćenja ljekovitog blata (22. 2. 2013.)

AddThis Social Bookmark Button

Na području Lokunje u Pagu izgrađen je kanalizacijski sustav na koji se može priključiti osamdeset kuća. Na Lokunji se nalazi ljekovito blato koje se koristi za liječenje reumatskih bolesti i jedan od razloga izgradnje kanalizacije je sprječavanje onečišćenja mora i ljekovitog blata.

Hotel i bazeni

- Ljekovito blato koje se nalazi na Lokunji koristi se za liječenje reumatskih bolesti, a na tom području je u posljednjih tridesetak godina izgrađen velik broj kuća, a kuće imaju septičke jame jer do sada nije bilo kanalizacije. Željeli smo spriječiti onečišćenje mora i ljekovitog blata, a to se moglo samo izgradnjom kanalizacije. Kuće na Lokunji će se priključiti na kanalizaciju i tako će more i ljekovito blato ostati čisto, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

 

   

Na Pagu otkriveni ostaci goleme bizantske utvrde (29.03.2013.)

AddThis Social Bookmark Button

Nakon višemjesečnih istraživanja, na otočiću Veliki Sikavac kod mjesta Vlašići na Pagu otkriveni su ostaci goleme bizantske utvrde iz 6. stoljeća sa šest kula, dvadeset prolaza, trideset sedam objekata i dva trga. Objekti unutar utvrde služili su za stanovanje, za neke vrste obrta i kao skladišta. Bedemi utvrde su široki dva metra. Na Velikom Sikavcu se prije 1.400 godina nalazio pravi grad. Istraživanja na Velikom Sikavcu vode dr. sc. Smiljan Glušćević s Arheološkog muzeja u Zadru i dr. Darja Grosman s Univerziteta u Ljubljani, a u istraživanjima sudjeluju studenti s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. U Zavičajnom domu u Vlašićima je održana prezentacija rada arheologa i nalaza. Gluščević je rekao kako je Darja Grosman na jesen napravila zračne snimke Velikog Sikavca na kojima su se vidjeli ostaci zidina i dijelovi crkvice, te pojedinosti koje su ukazivale na postojanje manjih prostora unutar velike građevine. Tako je počelo istraživanje koje je dovelo do velikog otkrića.

Prema pronalascima, arheolozi su zaključili kako je na mjestu velike utvrde postajala znatno starija gradina, a pronađeni su i ostaci iz kamenog doba, rimsko staklo i ostaci crkve iz 15. stoljeća. Daljnjim istraživanjima pokušat će se utvrditi kontinuitet naseljavanja otočića Veliki Sikavac od prapovijesnog doba. Na otočiću se nalazi i jezero s boćatom vodom, a na mjestu na kojem se jezero spaja s morem pronađen je umjetno napravljen prag koji je, kako se pretpostavlja, jezero štitio od prodora mora. Istraživanjem je obuhvaćeno 40 posto lokaliteta, a za istraživanje cijelog lokaliteta trebat će oko deset godina. Utvrđeno je kako je šire područje Vlašića bogato arheološkim lokalitetima. Između Vlašića i Smokvice nalaze se ostaci gradine iz doba Liburna koja je stara oko 3.000 godina, pronađeni su grobovi Liburna i ostaci solina  iz 13. stoljeća.

 

 

Josip Portada, Zadarski list, 29. 3. 2013.

   

Pag-provaljeno u ugostiteljski objekt i ukradeno alkoholnih pića vrijednih nekoliko stotina kuna

U protekla dva mjeseca, u Deringaju, nepoznati je počinitelj iz kampera u vlasništvu trgovačkog društva otuđio inventar te montažnu drvenu kućicu ukupne vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja podnosi se kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

 

   

Od 1. srpnja 2014. na snazi je novi Znak pristupačnosti-oznaka za parkirana mjesta namijenjena invalidima

AddThis Social Bookmark Button

U ponedjeljak, 30. lipnja u prostorijama „Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije“ održana je konferencija za novinare na kojoj je osim predstavnika Udruge te „Obala i lučica“ sudjelovao i voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske Božidar Budiša.

   

Iz kuće ukradene dvije kosilice i prijenosno računalo

Noćas oko ponoći, nepoznati je počinitelj provalio u kiosk u Ulici Andrije Medulića u Zadru te otuđio cigarete. Policijski službenici I Policijske postaje Zadar provode kriminalističko istraživanje 22-godišnjakom iz Zadra kojeg se dovodi u vezu s ovim događajem.

   

U akciji Vikend PU zadarske kontrolirano 464 vozila i vozača

Proteklog vikenda (20., 21. i 22. lipnja 2014. god.) policijski službenici PU zadarske su, tijekom provođenja akcije Vikend, kontrolirali 464 vozila i vozača, a poduzeli su 242 represivne mjere.

   

Njemačkoj državljanki ukradena dva bicikla

Policijski službenici I Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvoje talijanskih državljana u dobi od 26 i 24 godine koje je jučer, u zlatarnici u Ulici Madijevaca u Zadru, 60-godišnji vlasnik zatekao u krađi zlatnine vrijedne gotovo milijun kuna. Njih se također sumnjiči da su prošli tjedan, u Poreču, također iz zlatarnice otuđili zlatninu vrijednu 50-ak tisuća kuna. 26-godišnjak i 24-godišnjakinja će uz kaznenu prijavu biti privedeni Državnom odvjetniku.

   

Stranica 1 od 66

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika